sobota, 15 lutego 2014

Jak gotować kasze

  • Grube kasze (ryż też)  należy najpierw przepłukać w zimnej wodzie ,następnie dokładnie osączyć na sicie. 
  • Drobnej kaszy  np kukurydzianej nie płuczemy . Kaszę wsypujemy do osolonego wrzątku.

  •        Kaszę gryczaną najpierw wsypujemy do naczynia , i wybieramy z nich  możliwe zanieczyszczenia  jak np .pozostałości łodyg

  •         Wszystkie kasze gotujemy  pod przykryciem , na małym ogniu , az ziarenka wchłoną wodę .Kaszę możemy potem wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na 20 minut.
  •     Kasza nie będzie się sklejała jeśli dodamy trochę  masła

 Kasze dozwolone to np kasza jaglana , kasza gryczana

Kasze zabronione to jęczmienna, manna ,  (pęczak , perłowa i łamana)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi czytelniku! Dziękuję , że odwiedziłeś mojego bloga, jeśli ci się tu spodobało zaobserwuj bloga, będzie mi bardzo miło ;-) Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)