- Grube kasze (ryż też) należy najpierw przepłukać w zimnej wodzie ,następnie dokładnie osączyć na sicie.
- Drobnej kaszy np kukurydzianej nie płuczemy . Kaszę wsypujemy do osolonego wrzątku.
- Kaszę gryczaną najpierw wsypujemy do naczynia , i wybieramy z nich możliwe zanieczyszczenia jak np .pozostałości łodyg
- Wszystkie kasze gotujemy pod przykryciem , na małym ogniu , az ziarenka wchłoną wodę .Kaszę możemy potem wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na 20 minut.
- Kasza nie będzie się sklejała jeśli dodamy trochę masła
Kasze dozwolone to np kasza jaglana , kasza gryczana
Kasze zabronione to jęczmienna, manna , (pęczak , perłowa i łamana)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi czytelniku! Dziękuję , że odwiedziłeś mojego bloga, jeśli ci się tu spodobało zaobserwuj bloga, będzie mi bardzo miło ;-) Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)