- Produkty bezglutenowe powinny być przechowywane osobno aby uniknąć pomieszaniem lub zanieczyszczeniem żywnością glutenową. Najlepiej przechowywać je w osobnej szafce
- Chleb bezglutenowy bardzo łatwo się kruszy i wysycha przez co traci swój smak .Możemy kromki odgrzewać w mikrofalówce, tosterze lub na parze.
- Starajmy się używać produktów naturalnych ,możliwie najmniej przetworzonych
- Jeśli nie mamy pewności , że jakaś przyprawa jest bezglutenowa -nie używajmy jej .Nawet najmniejsza ilośc glutenu szkodzi.
- Do zagęszczenia zup , sosów możemy stosować: mąkę ziemniaczaną , kukurydzianą , ryżową lub zwykłą bezglutenową.
- Do panierowania używamy bułki bezglutenowej , mąki , kaszki kukurydzianej , nasion sezamu płatków kukurydzianych.
- Ciasta najlepiej wyjdą na mąkach tzw . ''mieszankach'' mąk bezglutenowych.Są one specjalnie ulepszone aby ułatwić wypieki.
- Zwykły proszek do pieczenia zawiera gluten.
- Do foremek możemy użyć bułki tartej bezglutenowej , kaszki kukurydzianej lub papieru do pieczenia.
- Potrawy glutenowe nie mogą absolutnie stykać się z bezglutenowymi
Niektóre produkty zawierające gluten, niedozwolone w chorobie trzewnej
- Mąka pszenna
- Mąka żytnia
- Makarony zwykłe
- Pieczywo zwykłe (chleb biały i razowy, bułki) i chrupkie
- Kasze: manna, kasza jęczmienna (pęczak, perłowa i łamana)
- Otręby pszenne
- Ciasta, herbatniki oraz inne słodycze zawierające mąkę pszenną (w tym niektóre cukierki, nadziewana czekolada)
- Wędliny takie jak: kaszanka, pasztetowa, salceson (zawierają domieszkę glutenu)
- Kawa zbożowa
- Ocet
- Wszystkie inne produkty zawierające dodatki pszenicy, żyta, jęczmienia – również w formie przetworzonej
- W Polsce - także produkty zawierające owies ze względu na stałe zanieczyszczenie owsa ziarnami innych zbóż
Niektóre produkty spożywcze dozwolone w chorobie trzewnej
- Ryż, mąka ryżowa, płatki i kaszki ryżowe, pieczywo ryżowe
- Mączka ziemniaczana
- Mąka kukurydziana, płatki i chrupki kukurydziane
- Soja, tapioka, sorgo
- Makaron bezglutenowy i pieczywo bezglutenowe
- Kasze: gryczana i jaglana, quinoa
- Ciastka bezglutenowe, słodycze bezglutenowe, czekolada bez nadzienia (o ile nie jest zanieczyszczona glutenem)
- Mleko, przetwory mleczne (o ile nie zawierają glutenu)
- Jaja
- Mięso, szlachetne wędliny (o ile nie zawierają glutenu), podroby, tłuszcze
- Owoce, warzywa
- Kawa naturalna, herbata (o ile nie zawiera glutenu), kakao naturalne
- Przyprawy (o ile nie zawierają glutenu), cukier
- Miód
- Wszystkie produkty opisane słownie "produkt bezglutenowy"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi czytelniku! Dziękuję , że odwiedziłeś mojego bloga, jeśli ci się tu spodobało zaobserwuj bloga, będzie mi bardzo miło ;-) Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)