ABC BEZGLUTENOWA KUCHNIA

Bezglutenowe gotowanie wymaga odrobinkę wprawy .  Rady dla początkujących:



  • Produkty bezglutenowe powinny być przechowywane osobno aby uniknąć pomieszaniem lub zanieczyszczeniem żywnością glutenową. Najlepiej przechowywać je w osobnej szafce                                        
  • Chleb bezglutenowy bardzo łatwo się kruszy i wysycha przez co traci swój smak .Możemy kromki odgrzewać w mikrofalówce, tosterze lub na parze.                                                                                          
  • Starajmy się używać produktów naturalnych ,możliwie najmniej przetworzonych                                        
  • Jeśli nie mamy pewności , że jakaś przyprawa jest bezglutenowa -nie używajmy jej .Nawet najmniejsza ilośc glutenu szkodzi.                                                                                                                             
  • Do zagęszczenia zup , sosów możemy stosować: mąkę ziemniaczaną , kukurydzianą , ryżową lub zwykłą bezglutenową.                                                                                                                         
  • Do panierowania używamy bułki bezglutenowej , mąki , kaszki kukurydzianej , nasion sezamu  płatków  kukurydzianych.                                                                                                                    
  • Ciasta najlepiej wyjdą na mąkach tzw . ''mieszankach'' mąk bezglutenowych.Są one specjalnie ulepszone aby ułatwić wypieki.                                                                                                           
  • Zwykły proszek do pieczenia zawiera  gluten.                                                                                                         
  • Do foremek możemy użyć bułki tartej bezglutenowej , kaszki kukurydzianej lub papieru do pieczenia.                                                                                                                                                    
  • Potrawy glutenowe nie mogą absolutnie stykać się z bezglutenowymi 
                               Pamiętajmy nawet nie wielka ilośc glutenu szkodzi !



Niektóre produkty zawierające gluten, niedozwolone w chorobie trzewnej
  •     Mąka pszenna
  •     Mąka żytnia
  •     Makarony zwykłe
  •     Pieczywo zwykłe (chleb biały i razowy, bułki) i chrupkie
  •     Kasze: manna, kasza jęczmienna (pęczak, perłowa i łamana)
  •     Otręby pszenne
  •     Ciasta, herbatniki oraz inne słodycze zawierające mąkę pszenną (w tym niektóre cukierki, nadziewana czekolada)
  •     Wędliny takie jak: kaszanka, pasztetowa, salceson (zawierają domieszkę glutenu)
  •     Kawa zbożowa
  •     Ocet
  •     Wszystkie inne produkty zawierające dodatki pszenicy, żyta, jęczmienia – również w formie przetworzonej
  •     W Polsce - także produkty zawierające owies ze względu na stałe zanieczyszczenie owsa ziarnami innych zbóż


Niektóre produkty spożywcze dozwolone w chorobie trzewnej

  •     Ryż, mąka ryżowa, płatki i kaszki ryżowe, pieczywo ryżowe
  •     Mączka ziemniaczana
  •     Mąka kukurydziana, płatki i chrupki kukurydziane
  •     Soja, tapioka, sorgo
  •     Makaron bezglutenowy i pieczywo bezglutenowe
  •     Kasze: gryczana i jaglana, quinoa
  •     Ciastka bezglutenowe, słodycze bezglutenowe, czekolada bez nadzienia (o ile nie jest zanieczyszczona glutenem)
  •     Mleko, przetwory mleczne (o ile nie zawierają glutenu)
  •     Jaja
  •     Mięso, szlachetne wędliny (o ile nie zawierają glutenu), podroby, tłuszcze
  •     Owoce, warzywa
  •     Kawa naturalna, herbata (o ile nie zawiera glutenu), kakao naturalne
  •     Przyprawy (o ile nie zawierają glutenu), cukier
  •     Miód
  •     Wszystkie produkty opisane słownie "produkt bezglutenowy"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi czytelniku! Dziękuję , że odwiedziłeś mojego bloga, jeśli ci się tu spodobało zaobserwuj bloga, będzie mi bardzo miło ;-) Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)